CERN, LHC partikül hızlandırıcısını onarmanın bedelinin 21 milyon $’ı bulabileciğini açıkladı.
Avrupa Nükleer Araştırmaları Organizasyonu (CERN), Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC)’nda oluşan arızayı onarmanın bedelinin 21 milyon $ (16.6 milyon €) ‘ı bulacağını açıkladı.
Fransa ile İsviçre sınırında bulunan, Dünya’nın en büyük partikül hızlandırıcısı olan LHC, iki ülkenin sınırlarını 4 kere geçiyor. Çapı 27 km olan LHC, Büyük Patlama (Big Bang)’yı kısa yoldan simüle edebilmek için yapılmış ve 19 Eylül'de yaşanan elektrik arızasından beri çalışmamakta.
Tamir önceden planlanan bakım süresi ile örtüşüyor ve CERN yetkilileri LHC’nin Mayıs’ta yeniden devreye girmesini umuyorlardı. Ancak şu durumda LHC’nin Haziranda hatta dahada sonraki zamanlarda devreye girebileceğini gösteriyor. CERN sözcüsü James Gillies “Eninde sonunda devreye alabilsek herşey iyi ve güzel olacak. Ancak realistik açıdan bakarsak durum önümüzdeki yazdan önce devreye alamayacağız gibi görünüyor” diye konuştu.
LHC içerisindeki sıcaklığın dış uzay soğukluğunda olması ve teknisyenlerin arızayı gidermesi için tekrar normal dünya şartlarına ısıtılması gerekliliği arızanın giderilme işlemini uzatmakta.
- Alternatif Yakıtlı Taşıtlar
- Alternative Energy
- Archieve
- Arkeoloji
- Bilim
- Çevre
- Economy
- Ekonomi
- Environment
- Genetik
- Health
- İnternet
- Inventions
- Kültür
- Life
- Material
- Mimari
- Nanotechnology
- Otomotiv
- Politics
- Politika
- Sağlık
- Sinema
- Technology
- Teknoloji
- Tıp
- Transportation
- Uzay
- Yaşam
- Yazılım
- Yeni Malzemeler
- Yenilenebilir Enerji
0 comments:
Post a Comment