Satılık Parçacık Hızlandırıcı; Hiç Kullanılmamış, 20 Milyon $
Süperiletken Süper Çarpıştırıcı Projesi 1993’te iptal edildiğinden beri Amerikan bilim tarihinde yerini aldı.
Maddenin yeni formları ve enerjilerin bulunması umuduyla yapılan çarpıştırıcı, (yakalanması zor Higgs paçacıkları gibi), 87 km çaptaki ve yerin 76 metre altına gömülü tünellerde, karşılıklı ateşlenen proton demetlerinin birbirlerine çapıştırılmasını amaçlıyordu.
Avrupa Nükleer Araştırma Organizasyonu (CERN)’daki uzmanlar geçen kış kendi küçük parçacık hızlandırıcıları (27 km çap) ile hayalkırıklıgına ugramıs olabilirler (Elektrik arızası sebebiyle sistem kapatıldı) ancak en azından bir parçacık hızlandırıcısına sahipler.
Amerika, hükümetin Texas’ta kurduğu parçacık hızlandırıcı projesinden, kongrenin bir anda finans desteğini çekmesinin ardından vazgeçti. Tabi bu zamana kadar projeye 2 milyar$ harcanmış ve altyapı sistemleri, binaları, depoları ve 24 km uzunluğunda tünel yapılmıştı.
Bugun ise bütün proje terk edilmiş, yagmalanmıs ve açılan tüneller su ile dolmuş olarak durmakta. Ellis Country üzerinde yapılan tesis 10 sene bekleme süresini doldurdugu için satılıga cıkarılmıs durumda. Kullanım için birçok alternatifi olan tesis, bir film studyosu, kayıt stüdyosu veya bir anti-terörist eğitim tesisi olarak kullanılabilir.
Tabiki her yere parçacık hızlandırıcı inşa edemessiniz ve enerji departmanı komplksin yapılacagı yeri büyük dikkatle seçmişti. En yakın otobana 8 km, ve en yakın demiryoluna 6 km uzaklıkta yapılmıştı. Kompleks uçus rotaları dışında, tsunami, hortum, deprem ve sel bölgelerinden uzakta yapılmıştı.
http://www.wired.com/wiredscience/2009/09/super-collider-gallery/
- Alternatif Yakıtlı Taşıtlar
- Alternative Energy
- Archieve
- Arkeoloji
- Bilim
- Çevre
- Economy
- Ekonomi
- Environment
- Genetik
- Health
- İnternet
- Inventions
- Kültür
- Life
- Material
- Mimari
- Nanotechnology
- Otomotiv
- Politics
- Politika
- Sağlık
- Sinema
- Technology
- Teknoloji
- Tıp
- Transportation
- Uzay
- Yaşam
- Yazılım
- Yeni Malzemeler
- Yenilenebilir Enerji
0 comments:
Post a Comment