400 yıl önce soyu tükenen 1 tonluk urus sığırı canlandırılacak.

Yaklaşık 400 yıl önce soyu tükenen 1 tonluk urus sığırı, kemiklerinden elde edilen genetik malzeme kullanılarak yeniden yaratılacak.

Prehistorik çağdan kalan duvar resimlerinde sıkça rastlanan urus sığırı kopyalanacak. En az 400 yıl önce nesli tükenen hayvanın fosillerinden genetik haritasını çıkarmayı başaran İtalyan genetikçiler, bu materyali kullanarak urusu yeninden üretmeyi deneyecek.

Avrupa ormanlaırnda yaşayan ve 400 yıldır izine rastlanmayan yaban sığırı urus, günümüzdek evcil sığırların atası sayılıyor. Urus yaklaşık 1 ton ağırlığında ve 2 metre yüksekliğinde.

Genetikçiler, urusun kemiklrinden elde edilen DNA’ları kullanarak günümüzdeki bir sığırı dölleyecek. Embryo aşamasında genetik müdahalelerde bulunacak olan ekip, urusun genlerinin ceninde hakim olmasını sağlayacak. Böylece doğan yavru urus türünün bir örneği olacak.

100119-urus.widec[1]

Çalışma Campania, İtalya’daki Deneysel Bioteknoloji Konsorsiyumu tarafından yürütülüyor. Ekip lideri Donato Matassino, ilk genetik eşleştirme çalışmalarına başladıklarını ve sonuçları beklediklerini bildirdi.

Urusun son örneği olan bir dişinin, Polonya’da bir ormanda 1627 yılında öldüğü ve böylece türün tükendiği kayıtlarda yer alıyor.

Urusu yeniden yaratma denemelerinin son örneği, Nazi iktidarı sırasında Hitler’in emriyle Almanya’da gerçekleşmişti. Çalışma başarısız oldu ve rafa kalktı.

0 comments:

Post a Comment