Büyük Hadron Çarpıştırıcısı Grid’e Kavuşuyor

Yıllık 3 milyon DVD kapasitesinde bilgi akışına imkan veren Dünya’nın en büyük gridlerinden birisi Cuma günü resmi olarak devreye giriyor.Dünya Büyük Hadron Çarpıştırıcısı Hesaplama Gridi 100000’den fazla işlemcinin bir arada çalışmasını sağlayabiliyor.Bu sistem, 33 ülkeden 7000 bilim adamının İsviçre’deki Cern laboratuarlarında bir yılda üretilmekte olan 15 petabyte’lık veriyi işleyebilmelerine imkan tanıyacak.

Grid-20091104[1]

Dünyanın bir çok yerindeki enstitülerde grid kurulumu ile ilgisi olan akademisyenler açılış kutlamalarına video bağlantısı ile katıldılar.Yıllardır grid’in yapımı ve ana üniversite ve laboratuarların arasında olduğu 11 anahtar konuma 1 Gbps’lık bağlantılarla bağlanması için çalışmış Bilim adamları geniş bant grid hesaplamalarının araştırmaların yapılış şekillerini dönüştürdüğünü söylediler.
Silicon.com sitesine konuşan Cern'in genel direltörü Robert Aymar, ilave insan gücü ve işlem kapasitesi ile bilimsel buluş yapma hızının değişeceğini söylüyor.

Dünyadaki bilim adamlarının hemen hemen yarısının bu deneyden çıkan veriyi inceleyeceğini söyleyen Aymar, “Bu tüm Dünya'nın ortak çabası” diye de ekliyor.Sistem açılış için hazırlanırken grid üzerinde, 2007 yılında yaklaşık 44 milyon ve 2008 içerisinde ise şu ana kadar 65 milyon hesaplama yapıldı.
Cern Gridin hazırlanması için ihtiyaç duyduğu malzeme ve iş gücü için yaklaşık 100 milyon Euro harcadı.Bu fon ulusal hükümetler ve Avrupa birliğinden sağlandı.LHC deney başladığında ortaya çıkan sorundan dolayı 2009 ilkbaharına kadar faaliyete başlamayacak.

http://software.silicon.com/applications/0,39024653,39297565,00.htm

0 comments:

Post a Comment