Dokunmatik ekran’daki kuantum fiziği

Parçacık fiziği ilkelerinden yola çıkılarak geliştirilen dokunmatik ekran teknolojisi çığır açabilir.

Kuantum (parçacık) fiziğinden faydalanılarak geliştirilen bir teknolojiyle elektronik cihazların dokunmatik ekranları ve tuşlar, parmak basınıcının şiddetine bağlı olarak farklı işlemler gerçekleştirebilecek.

Bir İngiliz firması tarafından geliştirilen ve "Quantum Tunnelling composite" olarak tescil edilen teknolojiyle, örneğin, uzun bir liste veya web sayfası aşağı hızla indirilmek istendiğinde dokunmatik ekrana ya da dokunmatik klavyeye daha sert basmak yeterli olacak.

Yeni teknolojinin, elde taşınan cep telefonu gibi cihazlardan oyun konsollarına veya GPS cihazlarına kadar uygulaması olabilecek.

jajah-quantum-calling[1]

Teknolojide, polimerlerin içinde homojen olarak dağılmış bulunan ve birbirine değmeyen gürz şeklindeki nanometrik ebatta iletken parçacıkların, 'parçacık fiziği' tarafından tanımlanmış olan etkileşim özellikleri kullanılıyor. En basit ifadesiyle, bu parçacıklar birbirine, örneğin parmak basıncı sonucu sıkışarak, ne kadar yakınlaşırsa iletkenlik ve diğer etkileşim özellikleri uygulanan şiddete paralel olarak artıyor.

Dokunma hissi yaratan yeni teknoloji sayfa kaydırma dışında, ekranda "3. boyut" da oluşturabilecek. Şu anki "2 boyutlu" sayfa uygulamalarının aksine, yeni teknolojiyle parmak dokunmasının şiddetiyle tek bir sayfadaki uygulamalar tiplerine göre gruplandırılabilecek ve istenen uygulama seçilebilecek.

0 comments:

Post a Comment