Bilimde Bugün; İlk günlük süt

11.04.1879; Amerika Birleşik Devletlerinde ilk cam şişede günlük süt satışına başlandı. Bu hijyen ve tazelik bakımından bir dönüm noktasıydı.

milk_f[1]

Günlük süt şişeleri ortaya çıkana kadar insanlar sütü köylerden sağlıksız çeşitli kaplarla almak zorundaydı. Süt çoğu zaman tazeliğini koruyamıyor ve daha taşıma esnasında bozuluyordu. Echo Farms Daily şirketi 1879’da New York şehrinde ilk kez günlük süt satışını başlattı. Sütler günlük olarak Connecticut’tan getiriliyordu. Bazı müşteriler eczanelerde kutu içerisinde satılan ilaçlara benzettiği için cam şişedeki sütleri tüketme konusunda çekingen davransalarda sonraki yıllarda bütün ülkeye günlük süt yayıldı.

100_0770c[1]

Süt şişelerinin taşınma ve kullanım esnasında kırılması çok fazla sayıda şişe üretimine ihtiyaç duyulmasına neden oluyordu. Ayrıca kamyonlar dolu süt şişelerini getiriyor, boşlarıyla geri dönüp, onları yeniden dolduruyorlardı ve bu temizlik açısından sorunlar ortaya çıkarıyordu. Üreticiler cam şişeler yerine tek kullanımlık karton kutular içerisine süt doldurmayı düşündüler. Bu karton kutuların iç tarafları balmumu ile kaplıydı ve çok çeşitli şekillerde üretildiler. Taşıma esnasında yerden kazanç sağlamak için piramit şeklinde veya şişe şeklinde üretilen modelleride olmuştur.

100_0567c[1]

Günümüzde artık köylerden süt toplama alışkanlığımız kalmadı, bunun yerine heryerde bulunan marketlerden uzun süre dayanabilen sütleri alıyoruz. Hatta çoğu marka sütlerini günümüzde sadece karton kutularda satmakta.

000_0870cc[1]

http://dairyantiques.com/Wax_Milk_Containers.html

http://dairyantiques.com/Introduction_to_Milk_Bottle.html

Resim: An oil-field worker drinks a bottle of milk.
Russell Lee/Library of Congress

0 comments:

Post a Comment