Geleceğin en iyi 10 silahı
Kılıçlardan makineli tüfeklere oradan atom bombalarına geçtik. Peki ufukta görünen silahlar neler? Aşağıda en iyi 10 olasılığı sıraladık.
1. Otonom Silahlar (Autonomous weapons)
Bunlar geliştirilmekte olan robotik silahlardır. Düşmanı bul ve yok et, yerden havaya füzeler, havadan havaya füzeler ve teorik olarak bunları yaparken dost birlikler için risk oluştumaması amaçlanmakta.
Nasıl çalışır; Entegre bilgisayar sensörler yardımı ile düşmanı belirler ve sisteme bağlı silah ile hedefi yokeder. Bu işlem yapılırken dost birliklerin vurulmaması için her bir ünite ve insan üzerine dost oldugunu bildiren bir çip vs. takılabilir.
Sınırlamaları; Tanımlama yaparken hızlı bir şekilde hedefin dost veya düşman, esir veya saldırgan, sivil, ağaç, hayvan veya buna benzer objelerin karıştırılmamasının zorlukları. Sistemin insan kontrolünden çıkması olasılıgıda ayrı bir sorundur. Otonom bir robot iletişim hatası sonucu gördüğü herseyi yoketmeye calısabilir.
2. Yüksek Enerjili Lazerler (High-energy lasers)
Çok yüksek enerji taşıyan ışın demetleri uzayda düz bir çizgi boyunca ilerler. Işık hızındaki bu demetler binlerce kilometre öteden anında saldırı yapmayı olanaklı kılmakta.
Nasıl çalışır; Büyük aynaların küçük bir hedef üzerine çok güçlü lazer ışınlarını odaklaması ile yapılır. Hedef üzerinde oluşan sıcaklık sayesinde uçaklar, füzeler düşürülebilir veya yakıt ve patlayıcıları yakılabilir.
Sınırlamaları; Hedefin momentumuyla birlikte yaptıgı harekete karsı gelebilmesi için cok yüksek seviyede enerjiye ihtiyac duyulmaktadır. Çok güçlü lazerler, çok fazla yakıta ve enerjiye ihtiyaç duymaktadırlar ve atmosfer koşullarından oluşturulan demetler etkilenmektedirler.
3. Uzaya Yerleştirilen Silahlar (Space-based weapons)
Uzay sınırsız yükseklik sağlar ve uydu şeklinde yörüngeye yerleştirilen bir silah yeryüzündeki herşeyi görebilir, oraya ulaşabilir.
Nasıl çalışır; Uzaya yerleştirilen silahların en önemli amacı, Dünya üzerinde biryerden ateşlenebilecek balistik füzelerin yok edilmesini sağlamaktır. Dünya üzerinde var olan bütün füze rampalarını sürekli gözetleyen uydulardan oluşan uzay silahları bir ateşleme farkettiklerinde anında onu yok edebilme özelliğine sahip olmalılardır.
Sınırlamaları; Bu teknoliji daha çok gençtir. Reaksiyon süresi aşırı hızlı olmalıdır. Silahlar savaş başlıklarını vurmak zorundadır ve bu çok zordur. Ayrıca lazer üretimi için uzayda yakıt ve elektirik enejisi desteği verilmesi gerekmektedir.
4. Hipersonik Uçaklar (Hypersonic aircraft)
Standart bir pistten havalanabilen hipersonik uçak, mach 5 ten daha hızlı uçar ve dünyadaki herhangi biryere en fazla 2 saat içerisinde saldırabilir. Böyle bir teknolojie sahip uçak, Dünya’nın yakın yörüngelerinden birine uydu taşıyacak kapasitededir.
Nasıl çalışır; Boyle bir ucak, büyük olasılıkla normal bir pist üzerinden, ticari bir jet üzerinde taşınarak havalandırılır ve yüksek irtifada hava yogunlugu ve direncinin düşük oldugu yükseklikle kendi başına bırakılır. Bu yükseklikte hipersonik hızlara ulaşmak için uçak scramjeti çalıştırır. Scramjet (supersonic combustion ramjet) bir ramjet çeşidi olup farklı olarak supersonik yanma odasına sahiptir. Havanın sıkıştırılarak alındığı, yakıtın yakıldığı yanma odası ve egzozun giriş hızından daha hızlı ayrıldığı nozzlela sahiptir. Ticari jet motorları havanın motor içine alınıp sıkıştırılması için kompresör kullanır, daha sonra sprey halindeki yakıt sıkıştırılmış havayla birlikte ateşlenerek geriye doğru gider ve thrust oluşturur. Scramjet havayı sıkıştırmak için uçağın hızını kullanır, yani çok az hareketli parçaya ihtiyaç duymaktadır.
Sınırlamaları; Scramjet ancak süpersonik hızlara cıkıldıgında yanma gercekleştirebilir. Teoride hızı 12-15 mach civarına cıkabilir. Ancak bu kadar büyük bir kütleyi başka bir ucagın üzerinde taşınarak Mach 5 hızına kadar cıkarabilmek çok zordur.
5. Aktif Sakinleştirici Sistem (Active Denial System)
Milimetre veya mikrometrelik dalgalar ile insanları uzaklaştırmak dağıtmak amacı taşır. Örnegin bir dalga jeneratörü ile donatılmıs bir jip üzerinden kalabalıkları kontrol etmek için yayın yapılabilir.
Nasıl çalışır; 2 metrelik bir anten ve bir jeneratör ile 95 gigahertz(3 milimetre) radrasyon üretilebilir. Deri yüzeyinin 0.3 mm derinliğine kadar radyasyon absorbe edilir, bu 5 saniye süren çok güçlü bir acı duygusu verir, ve insanlar bundan biran önce kurtulabilmek için kaçarlar.
Sınırlamaları; İnsanların kaçmaması veya kaçamaması durumunda çok ciddi yaralanmalara sebep olunabilir, deri 1 dakika içinde yanabilir. Ayrıca bu seviyede bir radyasyon bozuk para, küpe vs gibi metallerin bi anda aşırı ısınmasına yol açar.
6. Nükleer Füzeler (Nuclear missiles)
Nükleer füzeler Dünya üzerinde her an herhangi bir yeri tamamıyle yok edebilir. Bu özellikleri onları askeri gücün zirvesine oturtmakta.
Nasıl çalışır; Balistik bir füze üzerine bir veya daha falza nükleer savaş başlığı monte edilir ve dikey olarak ateşlenir. Roket, üst atmosferde yanmasını durdurur ve programlanmıs hedefe dogru süzülür ve hedef üzerinde kendini imha eder.
Sınırlamaları; Bu sialhalar korkutucu bir imha gücüne sahiptir. Günümüzde bu silahların ateşlendiği anında anlaşılabilir, bununla birlikte hedef ülke tarafından misilleme yapılmasına sebep olunabilir. Hesabı yapılamayacak kadar sivil kayıplarına, ve çevre felaketlerine sebep olur.
7. Sersemletme Silahları (Tasers)
Bu silahlar insanları yüksek elektrik enerjisi ile onlara zarar vermeden etkisiz hale getirmeyi amaçlar.
Nasıl çalışır; Özel bir silah ile kablo baglı küçük oklar fırlatılır. Okların saplandıgı iki kutup üzerinden elektrik enerjisi geçirilir ve hedeftek kişinin kasları istemsiz kasılarak etkisiz hale getirilir. Hedefin boyun ve baş bölgesine ateş edilmesinden kaçınılır ve bunun yerine gövde ve bacaklara nişan alınır.
Sınırlamaları; Hedef kontrolünü kaybederek yere düşerken başını, boynunu çarpabilir ve bu tehlikeli bir durum acıga cıkarır. Akımların kas spazmlarına, hastalıklarına, veya ölüme yol açtıgı raporlanmıstır. Ayrıca tek bir akım herkesi durdurmayabilir, bu durumda fazla akım kullanılırsa durum işkenceye dönüşebilir.
8. Elektronik Bombalar (E-Bombs)
Çok yüksek seviyede mikrodalga enerjisi ile tüm bilgisayarlar, elektronik ve elektrik sebekesi devre dısı bırakılabilir. Askeri ve sivil sistemler durdurulabilir.
Nasıl çalışır; Akım sırasında bir anda aşırı yükselen elektromanyetik alan, devre içeirisinde iletkenler içinde farklı akımların oluşmasına neden olur. Bu durumda bütüm elektronik ekipmanlar yanarak devre dısı kalırlar. Özel bombalar cok büyük alanlarda akımlar yaratabilirken, örnegin bir ucagın tasaıdıgı küçük bir jeneratör küçük bir bölgeyi etkisi altına alabilir.
Sınırlamaları; Bölgesel olarak dogurabilicegi sonucalar tahmin edilemezdir. Bir savas alanında düşman ekipmanlarını devre dısı bıraktıgı gibi dost birliklerinide devredısı bırakabilir.
9. Katmanlı Füze Kalkanı (Layered missile defence)
Uçuş halindeki balistik bir füzeyi durdurmak için en iyi şanstır.
Nasıl çalışır; Birlikte çalışan anti-füze sistemleri, ateşlenen bir füzeyi durdurmak için birkaç aşamada çalışırlar. 1) Füzenin ateşlenmesinin farkedilmesi, roketlerin ateşlenmesi onların bulunması için iyi bir fırsattır. 2) Savas baslıgının üst atmoserde ilerlemesi 3) Yeri belirlenen füzenin karadan havaya bir füze ile vurulması
Sınırlamaları; Her asamadaki verimliliğe baglıdır. Bu sistemlerin yapımı, testi, yüklenmesi, ve bakımları aşırı pahalıdır. Fırlatılış anını tespit etmenin cok kolay olmasına ragmen, aşırı hızlı reaksiyon verme zorunlulugu vardır.
10. Savaş Alanı Bilgisi (Information warfare)
Bu teknik, dost birliklerin haberleşmesinin güvenliğini sağlarken, düşman birliklerini operasyon sırasında bilgi karmasası içine sokarak haberleşmelerini engellemektir.
Nasıl çalışır; Özel olarak haberleşme ve bilgisayar sistemleri hedef alınır. Uzman bilgisayar korsanları, program kırıcıları ortak çalışarak düşman bilgisayarları ve ağları içerisine sızabilirler, virüsler yayabilirler. Jammerlar radya ve tv iletişimini kesebilirler. Yanlıs bilgiler kasıtlı olarak sirküle edilebilir.
Sınırlamaları; Bilgisayar ve haberleşme ağları büyük olan ülkeler için tehdit daha fazladır. Büyük ağlara sahip olmak daha fazla potansiyel tehlike içerir özelliklede ağ içerisinde düşük teknolojili ekipmanların bolca bulunduğu düşünülürse. Bu durumda her iki tarafta büyük ihtimalle iletişim ağlarından yoksun kalacaktır.
- Alternatif Yakıtlı Taşıtlar
- Alternative Energy
- Archieve
- Arkeoloji
- Bilim
- Çevre
- Economy
- Ekonomi
- Environment
- Genetik
- Health
- İnternet
- Inventions
- Kültür
- Life
- Material
- Mimari
- Nanotechnology
- Otomotiv
- Politics
- Politika
- Sağlık
- Sinema
- Technology
- Teknoloji
- Tıp
- Transportation
- Uzay
- Yaşam
- Yazılım
- Yeni Malzemeler
- Yenilenebilir Enerji
0 comments:
Post a Comment