Geleceğin yolcu uçağı

Lockheed’in NASA için hazırladığı sıradışı yolcu uçağı, yüksek hız, çok yolcu kapasitesi, düşük yakıt tüketimi ve sessiz çalışma vaat ediyor.

Bir bilimkurgu filminde Dünya dışı istilacıları taşıyor izlenimi verse de, görüntüdeki uçak çeyrek yüzyıl sonra Dünyalıları kendi gezegenlerindeki işlerine güçlerine taşımak için önerildi.

“Süpersonik Yeşil Makine” adı takılan uçak, ABD’nin önde gelen havacılık sanayi kuruluşlarından Lockheed Martin tasarımcılarının imzasını taşıyor. Şirket, modeli 2035 yılında hava taşımacılığı konusunda bir Araştırma yürüten NASA’ya sunmuş.

Önerilen modelin en önemli bileşeni, “ters V” tasarımlı motorları. Bunlar, ses duvarı aşılırken ortaya çıkan ve şiddetli bir şimşek çakışını anımsatan “gümbürtü”nün etkilerini azaltmak üzere tasarlanmış.

Daha önce ses duvarını aşabilen tek yolcu uçağı olarak geliştirilen “Concorde”’un daha sonra seferden kaldırılması, öteki sorunların (109 kişilik sınırlı yolcu kapasitesi, süpersonik hıza ulaşmak için çok fazla yakıt kullanması vb.) yanısıra yol açtığı gürültü kirliliğiyle de ilgiliydi.

Başta ABD olmak üzere birçok ülke süpersonik hıza geçişin yol açtığı ses patlamasına izin vermediği için Concorde’lar ancak okyanus üzerindeyken sesten hızlı uçabiliyorlardı.

Bu “sonik patlamalar”, bir cismin ses hızına erişmesiyle ses dalgalarının birbirlerine çarpması sonucu ortaya çıkıyor. Bir cisim havada yol arırken önünde ve arkasında şok dalgaları oluşur. Hız saatte yaklaşık 1220 km’ye eriştiğinde öndeki ve arkadaki şok dalgaları birbiri içine geçerek şimşek çakmasını andıran büyük bir gürültü yaratıyor.

Bu ses, bazen uçağın yüksekliğine de bağlı olarak oluştuktan 60 saniye sonra yere ulaşıp binaların camlarının kırılmasına yol açabiliyor.

Motorladaki ters V biçiminin amacı, yarış arabalarındaki spoiler kanatçıklarının yaptığı gibi hava girişini arttırmak ve sonic patlamanın gürültüsünü azaltmak.

Lockheed sözcüleri, medyaya tasarlanan uçağın ve motorların işleyişine ilişkin bilgi vermekte cömert davranmadıkları, ancak bilgisayar simulasyonlarında önemli ölçüde yakıt ekonomisi sağladığı ve sonic gürültüyü azalttığını vurguladıkları bildiriliyor.

0 comments:

Post a Comment